Melatonin nedir ve ne işe yarar

Kilo vermek mi istiyorsunuz? Işıkları kapatın. “Journal of Pineal Research” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, uyumayı sağlayan melatonin hormonu kalori yakan yağ hücreleri üretiyor. Böylece kilo vermeye yardımcı oluyor.

Melatonin Nedir


Melatonin beyindeki epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Melatonin uyku ve uyanma döngüsünü kontrol eder. Kırmızı ette, tahıllarda, meyve ve sebzelerde de çok az miktarda bulunur. Vücudunuzun uyku ve uyanıklık saatlerini kontrol eden bir iç saati vardır. Vücut saatiniz ne kadar melatonin salgılandığını kontrol eder. Akşam saatlerinden itibaren melatonin seviyesi yükselmeye başlar ve gece boyunca yüksek kalır. Sabah saatleriyle beraber de düşmeye başlar.
Işık vücudun ürettiği melatonin miktarını etkiler. Günün kısa olduğu kış günlerinde vücut daha erken saatlerde melatonin üretmeye başlar. Melatonin üretimi lambalar ya da bilgisayar gibi ışık yayan şeylerle de azalır.

Melatoninin Kilo Verme Üzerindeki Etkisi


Yukarıda bahsettiğimiz araştırma, Amerikan ve İspanyol bilim insanlarının birlikteliğiyle gerçekleştirilmiş. 16 laboratuvar faresi tamamen aynı yiyeceklerle beslenmiş, ama tek bir farkla: bir grup fare melatoninle zenginleştirilmiş su içerken, diğer grup normal su içmiş. Araştırmanın sonunda, farelerdeki beyaz ve kahverengi yağ hücreleri incelenmiş. (Not: Beyaz yağ hücreleri kalorileri depolayarak kilo almaya neden olur. Kahverengi yağ hücreleri ise kalorileri yakarak kilo vermeye yardımcı olur.)
İlginç bir şekilde, melatoninle zenginleştirilmiş su içen farelerde daha fazla kahverengi yağ hücresi oluştuğu gözlemlenmiş. Araştırmanın başındaki Dr. Russel Reiter melatoninin kahverengi yağ hücresi üretimini önemli ölçüde artırdığını, hatta beyaz yağ hücrelerinden bazılarını kahverengi yağ hücresine dönüştürdüğünü söylüyor.
Eğer bu araştırmadan çıkan sonuç, insanlar için de geçerliyse, melatonin kilo vermek konusunda etkili olabilir. Araştırmalara göre, kahverengi yağ hücrelerinin üretimini egzersiz ve soğuk hava veya soğuk su da artırıyor. Bu listeye artık melatonin de eklenebilir.
Vücudunuz karanlığa karşı otomatik olarak melatonin üretmeye başlıyor. Kilo vermek istiyorsanız, yeteri kadar uyumaya özen gösterin. Yattığınız yerde mümkünse tüm ışıkları kapatmanız önemli. Böylelikle daha fazla melatonin salgılanacaktır. Hem uykunuz daha kaliteli olacak, hem de vücudunuz en önemli kilo verme silahlarından birini kahverengi yağ hücrelerini üretecektir.
back to top