Saç Nasıl Uzatılır? Saç Uzatma Yöntemleri

Saçları sağlıklı uzatmak mümkün mü?

Saç vücudun boynuzsu, doyumsuz bir uzantısıdır. Saçın görevi kafa tasını ve beyni korumaktır. Saçların, rüzgar, güneş, havuz, deniz, fön, saç rengini açma, boyatma ve saç dalgasını değiştirme gibi fiziksel, kimyasal uygulamalar ile yapısı ve görünüşü bozulur. Saç bakımında hedef bu bozulmaların tamiridir.

Saçların hızlı uzaması için bakım yağlarından kullanmak gerekebilir. Bakım yağları saçların hızlı uzamasından ziyade saçların sağlıklı kalmasını sağlar ve sağlıklı saç hızlı ve sağlıklı uzayacağı için bakım yağları etkilidir.

Bunun yanı sıra saç uçlarındaki kırılgan kısımları kestirerek saçların daha kolay uzamasına katkı sağlanır. Bütün bu uygulamalara rağmen saçlar sağlıklı uzamıyor ise yan metotlardan yararlanma (kaynak yaptırarak) geçici bir şekilde saçlar uzatma sağlanabilir.

Yağlar ile bakım yapmak saçları uzatır mı?

Saçları uzatmak için kesin denilebilecek herhangi bir yöntem ya da yağ yoktur. Fakat bu yağlar ile saçları bakım yaparak saçların daha sağlıklı daha canlı olmasını sağlayabiliriz. Saçlar ne kadar sağlıklı ve canlı olur ise o kadar iyi uzar. 

Yani sağlıklı, canlı bir saç, cansız, bakımsız bir saça göre daha iyi uzar. Saçlar genellikle bir ayda bir, bir buçuk santim kadar uzar ve saçın uzamasını bir buçuk santime çıkarmak için bakım yağlarından destek almak faydalı olur. 

Saçların sağlıklı kalması ve uzaması için nasıl bakım yapılmalı?

Saçları sağlıklı bir şekilde uzatmak için öncelikle saçlardaki kuruluğun, kırıkların ve sağlıksız görünüşün saçlardan giderilmesi gereklidir. Saçlar dipten kan yolu ile beslenir ve uçlarından hava aldığından dolayı uçları kırılan saç sağlıklı bir şekilde uzayamaz. 

Bu nedenle saç kırıkları düzenli olarak aldırılmalıdır. Saç kuruluğu ve bakımsızlığın saçlardan gitmesi için saçları arada bir bakım maskeleri yapmak gerekir.

Saçları hızlı uzatmak için nasıl yıkamak gerekir?

Saçları yıkarken tırnaklar ile saç diplerine tahriş etmeden yıkamak gerekir. Saç diplerini tırnaklar ile değil, parmak uçları ile masaj yapmak daha doğru olur. Saçlar boyalı ise boyayı destekleyen şampuanlar ile yıkandığında saçlar daha doğru yıkanmış olur.

Saçları yıkadıktan sonra saçları özel bir bakım kürü ile bakım yapıp sıcak havlu ile sarmak ve 5 dakika kadar bu şekilde bekletip sonra saçları durulamak ve bu şekilde bakım yapmak saçların daha sağlıklı kalmasına ve uzamasına yardımcı olabilir.

Saçları yıkarken suyun ısı derecesini değiştirerek yıkamak faydalı olur. Kafa derisi, ani sıcaklık değişimleri ile (bir sıcak, bir soğuk) ölü hücreleri atar ve yenilenir. Bu yöntem saçların uzamasında da etkilidir. Ayrıca saçları haftada en fazla 2-3 kez yıkamak gerekir. Daha sık veya daha seyrek yıkamak saçların uzamasında olumsuz etki edebilir.

Ayrıca saç kurutma makinesi ile saçları kurutmak, saç şekillendirici kullanmak, saçları perla yaptırmak, sık sık saç boyası değiştirmek saçların kırılmasına neden olarak saçların uzamasına engel olur. Her gün duş alan bireyler saçlarını her gün şampuanlar ile yıkamak yerine saçlarını sadece su ile masaj yaparak yıkamaları daha doru olur.

Saçların uzaması için saçları sık kestirmek gerekir mi?

Saçların sağlıklı ve düzgün uzaması ve bakımı için saçlar belli periyotlarda (75 gün ile 90 gün arasında) kestirilmelidir. Saçları kestirirken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar önemlidir. Örneğin, saçların ustura ile değil makas ile kesilmesi tercih edilmelidir. 

Çünkü ustura ile kesilen saçlar ilk başta saçı incelterek kestiği için görünümü düzgün olur iken, 15-20 gün sonra saçların uçları tekrar çatallaşmaya ve yeniden kırılmaya başlar. Bu nedenle saçların makas ile kesilmesine özen gösterilmelidir. Bu sayede saç uçları daha sağlıklı kalır ve daha iyi uzar.  

Beslenmenin saç uzamasına etkisi nedir?

Saçların uzaması için özellikle doğru beslenme çok önemlidir. Düşük kalorili ve uzun süren diyetler uygulanması durumunda saç dökülmesi ihtimali vardır. Saçların daha iyi uzaması, beslenmesi ve sağlıklı olması için beslenmenin kalitesi önemlidir. 

Özellikle niyasin, biyotin ve protein grubu besinler, A vitamini, çinko, C vitamini, B vitamini gibi vitaminlerden ve minerallerden dengeli beslenmek saçların uzamasında yararlıdır. Bu vitamin ve minerallerin eksikliğinde saçlarda uzama hızı yavaşlar ya da tamamen durur. 

C vitamininden zengin besinler (portakal, kivi, mandalin, elma ve benzeri meyveler) tüketmek gerekir. Bunun yanı sıra demir ve çinko bakımından zengin olan (kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, kuru baklagiller, kuru yemişler) gibi besinleri doğru oranda tüketmek önemlidir. 

B vitamininden zengin (yumurta, süt, peynir, balık, mayalı soya ürünleri) gibi besinlerdir. A vitamininden zengin besinler (süt, yumurta, peynir çeşitleri, karaciğer, balık yağı, tereyağı, havuç) gibi besinler A vitamini bakımından zengin besinlerdir. Bütün bu besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmek saçların uzamasında etkilidir. Ayrıca her gün düzenli ve yeterli su içmek saçların sağlığı açısından önemlidir. 

Saç uzatmak için doğal yöntemler 


Susam yağı banyo yapmadan en az 20 dakika önce ayda üç kez başa sürülür ve 20 dakika bekledikten sonra saçlar yıkanır ise saçların uzamasında etkili olduğu hakkında bilgiler mevcuttur. Doğal susam yağının herhangi bir yan etkisi bilinmemektedir. Bunun dışında zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı, ısırgan otu yağı, tatlı badem yağı, avokado yağı, argan yağı gibi yağlarda saç bakım yağı olarak aynı şekilde kullanılabilir.

Ayrıca her banyodan sonra saçları kaliteli bir saç kremi ile masaj yapıp 2-3 dakika kadar bekletip durulamak ta saçların kırılganlığını azaltmakta ve saçları nemli tutmaktadır. Saçların sağlıklı uzamasında kaliteli saç kremleri fayda sağlamaktadır. 


Özellikle saçları uzamayan çocuklarda büyüklerimizin uyguladığı kolay uygulanan bir yöntemden söz etmek gerekir ise, akşamları yatarken çocuğun saçlarını ipler ile ince ince örerek gece boyu bu şekilde kalması sağlanmakta ve bu şekilde saçların uzayacağı düşünülmekte idi. 

Bu uygulama her gün düzenli bir şekilde yapılır ve uzun süre uygulanır ise işe yaradığına dair bilgiler söz konusudur. Bu yöntemi denemenin hiç bir yan etkisi yoktur ve özellikle saçı uzamayan çocuklarda denemeye değer. Fakat ipler saçlardan 1-2 santim geçecek kadar uzun olmalı ve özellikle çocuklarda çocuğun boynuna dolanacak kadar uzun olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuklarda bu işlem gündüzleri de uygulanabilir.

back to top