Galatasaray

İstatistikler ve rekorlar
Galatasaray Herhangi bir futbol liginde mücadele eden ilk Türk takımıdır. 1906-07 İstanbul Futbol Ligi1905 yılında kurulan Galatasaray, ilk Türk futbol takımıdır 1903'de kurulan BJK'nin ilk futbol oluşumu Ağustos 1911'de gerçekleşmiştir. Galatasaray ayrıca İstanbul Şampiyonluğu'nu kazanan ilk Türk Takımı'dır (1908-1909). 1911 yılında yurt dışında maç yapan ilk Türk Takımı olan Galatasaray, ayrıca yurt dışında ilk galibiyeti alan takımdır. Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Avrupa'yı temsil eden ilk ve tek Türk Takımı olan Cimbom aynı zamanda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Yarı Final oynayan ilk ve tek Türk takımıdır. 1962-63 sezonunda 105 gol atan Galatasaray, Türkiye liglerinde bir sezonda en fazla gol atan takım olmuştur. 1985-86 sezonunda ise hiç mağlubiyet almayan Galatasaray, bir sezonu namağlup bitiren ilk takımdır. 1991-92 sezonunda ise UEFA Şampiyonlar Ligi'ne giden Galatasaray bu turnuvaya katılan ilk takım olmuştur. Ayrıca Avrupa'da Şampiyonlar Ligi'ne en fazla katılan Türk Takımı'dır. 1996-2000 sezonları arası 4 sene aralıksız şampiyon olan Cimbom bu dalda da tektir. Bir sezonda Avrupa kupalarında Fenerbahçe ile en fazla galibiyet alan Türk Takımı olan takım, 29 gol ile bir sezonda Avrupa kupalarında en fazla gol atan Türk Takımı'dır. Avrupa kupalarında en çok tur atlayan tek Türk Takımı olan Galatasaray, Uluslararası maçlarda kendi sahasında art arda en çok galibiyet alan tek Türk Takımı'dır. Türkiye'nin Avrupa'da kupa kazanan ilk ve tek futbol takımı olan Galatasaray, Balkanlar'da da UEFA Kupası'nı kazanan ilk ve tek takımdır. 21 Ağustos 2000'de Süper Kupa'da Real Madrid'i eleyen Galatasaray, böylelikle Türkiye'deki ilk ve tek Süper Kupa'yı da müzesine götürmüştür. 1999-2000 sezonu müzesine Milenyum kupasını da götüren Cimbom, aynı sezon devlet üstün hizmet madalyasına layık görülmüş ve bunu alan ilk takım olmuştur. Ayrıca Galatasaray Ağustos 2000'de ise Dünya sıralamasında 1. sıraya yükselen ilk Türk Takımı olmuştur. Profesyonel ligde yerli hocayla 11 kez şampiyon olan Galatasaray, bu dalda da birincidir. 16 kez Türkiye kupası, 13 kez Türkiye Süper Kupası ve 20 kez Süper Lig şampiyonu olan Galatasaray, bu kulvarlarda da en çok şampiyon olan takımdır. 40 kez deplasmanda mağlup olmayan Galatasaray aralıksız en fazla yenilmeyen takımdır.
1947–1967 yılları arasında Galatasaray forması giyen Turgay Şeren, çıktığı 631 maçla Galatasaray'da en çok forma giyen oyuncu rekorunu elinde bulundurmaktadır. 1955-1969 yılları arasında çıktığı 497 maçta 538 gol atan Metin Oktay, Galatasaray formasıyla en çok gol atan oyuncu unvanını elinde bulundurmaktadır. Süper Lig tarihinde ise Hakan Şükür çıktığı 392 maçta 228 gol atarak Galatasaray formasıyla Süper Lig'de en çok gol atan oyuncu unvanını elinde bulundurmaktadır. 1925-26 sezonunda Galatasaray'ın Vefa'yı 20-0 yendiği maçta 14 gol atan Mehmet Leblebi Galatasaray formasıyla bir maçta en fazla gol atan futbolcu rekoruna sahip oldu.Hakan Şükür, Türkiye’deki lig kariyerinde Sakaryaspor, Bursaspor ve Galatasaray formasıyla toplam 249 gol atarak, lig tarihindeki en golcü futbolcu unvanını 2007-2008 sezonu başında 240 gollü Tanju Çolak’ın elinden aldı.

UEFA Şampiyonlar Ligi

Galatasaray, formatı 1993 yılında değişerek UEFA Şampiyonlar Ligi adını alan turnuvaya on bir defa, eski adıyla Şampiyon Kulüpler Kupasına ise dokuz defa katılmıştır.

Galatasaray bu turnuvanın çeşitli turlarında toplam 131 maça çıkmıştır. 2007 yılında UEFA tarafından çıkarılan resmi şampiyonlar ligi dergisinde, turnuvanın başladığı 1959'dan beri yapılan tüm maçlar değerlendirilmiş, genel puan durumunda Galatasaray 17. sırada yer almıştır.
Galatasaray’ın ilk başarılı sezonu, 1962-63 sezonunda çeyrek finale yükselişidir. İkinci kez katıldığı Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Dinamo Bükreş ve Polonia Bytom takımlarını eleyen Galatasaray, çeyrek finalde o sezon şampiyon olan İtalyan AC Milan tarafından elenir.
Ertesi sezon, 1963-64'de yine bu kupaya katılan Galatasaray, FC Zürich ile 3 maç oynar, ama takımlar yenişemezler. Bunun üzerine para atışı yapılır. FC Zürich çeyrek finale çıkar.
1969-70 sezonunda, tekrar Şampiyon Kulüpler kupasına katılmaya hak kazanan Galatasaray ikinci kez çeyrek finale kadar yükselir, ancak Legia Varşova takımına elenir.
Derece olarak en başarılı yıl ise yarı final oynadığı 1988-89 sezonudur. Rapid Wien'i eleyen takım Neuchatel Xamax ile eşleşir. İlk maçı 3-0 kaybetmesine rağmen rövanşı 5-0 kazanmayı başarır. Çeyrek finalde güçlü Fransız temsilcisi AS Monaco'yu da beklenmedik biçimde eleyerek büyük sükse yapar. Yarı finalde ise Hagi'li Steaua Bükreş tarafından elenir.
Bu tarihten sonra yeni ismi ve formatıyla UEFA Şampiyonlar Ligi dönemi başlar. UEFA katsayıları uygulanmaya başlanır ve seribaşı takımların zayıf takımlarla eşleştiği, sadece güçlü olanların katılabildiği şampiyonlar ligi grupları oluşur. Galatasaray gruplardan çıkmayı 2000 yılına kadar başaramasa da zaman zaman başarılı sonuçlar almıştır. İlk ve en şok edici sonuç belki de 1993-94 sezonunda seribaşı Manchester United'ı ön eleme turunda safdışı etmesidir. 1998'da gruptan çıkmayı averajla kaçırışı, 1999'da ise UEFA Kupası yolunu açan grup üçüncülüğü bu dönemdeki diğer kayda değer sezonlardır.
2000-01, maç ve galibiyet sayısı olarak, Galatasaray’ın avrupadaki en başarılı sezonlarından biridir. Ön eleme Turu, 1. Tur grupları, 2. Tur grupları ve çeyrek finalle birlikte Galatasaray birbirinden güçlü sekiz avrupalı rakiple mücadele etmiş, çeyrek finalde Real Madrid'e elenerek turnuvaya veda etmiştir.
Galatasaray 2001-02 sezonunda 1. Tur grubundan çıkmayı başarır. Ancak 2. Tur gruplarında aynı başarıyı gösteremeyerek elenir. Bu tarihten sonra üç defa daha şampiyonlar ligine katılan takım önemli bir başarı gösteremez. Gruplardan çıkamaz veya üçüncü olarak UEFA Kupasına katılır.
2012-13 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak katılma hakkı kazanan Galatasaray, CFR Cluj, SC Braga ve Manchester United ile aynı grupta mücadele etmiştir. Grubu 2. olarak tamamlayan Galatasaray, Son 16'da Schalke 04 ile eşleşmiş ilk maçta 1-1 berabere kalmış, Veltins Arena'da oynanan maçtan ise Hamit Altıntop, Burak Yılmaz ve Umut Bulut'un golleriyle 3-2 galip gelmiştir ve tarihinde ikinci kez adını Şampiyonlar Ligi çeyrek finaline yazdırmıştır. Çeyrek finande Real Madrid CF ile eşleşen Galatasaray, ilk maçta Santiago Bernabeu'da rakibine 3-0 mağlup olmuştur. TT Arena'daki rövanş açında ise Eboue, Sneijder ve Drogba ile 3 golü bulan Galatasaray kalesinde 2 gol görmüş ve maçı 3-2 galip kazanmasına rağmen elenmiştir.
UEFA Süper Kupa
UEFA tarafından her yıl, Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Avrupa ligi şampiyonunun karşılaştığı bir prestij maçı düzenlenmektedir. Kazanan takım Avrupa Süper Kupası'nı kazanmaktadır. 2000 yılında da UEFA Kupası şampiyonu Galatasaray ile Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid, 25 Ağustos 2000'de Monaco'da karşılaşmış, maçı Mario Jardel'in attığı iki golle Galatasaray 2-1 kazanmıştır. Böylece Galatasaray kulüp müzesine aynı yıl ikinci Avrupa kupasını koymayı başarmıştır.
back to top