Bebekler Neden İshal olur ve Bebeklerde ishal Tedavisi

Bebekler Neden İshal olur ve Bebeklerde ishal Tedavisi

Bebeğin ishal olduğu nasıl anlaşılır?

Bebekler ilk dönemlerde anne sütü emdikleri için sulu dışkılama olabilir. Bu nedenle bebeğin ishal olduğu çok fazla anlaşılmaz. Fakat anne sütü kakası altın sarısı renkte, sulu ve içinde tanecikler olan bir kakadır. Bebek bir aylık olduktan sonra bu kaka giderek koyulaşır ve püre kıvamında ve genellikle altın sarısı renktedir. Bebeklerin en sık ishal olma nedeni inek sütü alerjisidir. İnek sütü direkt bebeğe verilmese bile, kullanılan bebek mamaları inek sütü bazlı mamalar dır ve bu mamalarda inek sütü alerjisine ve ishale yol açabilir.

Sadece anne sütü emen bebeklerde annenin almış olduğu inek sütü ürünleri (peynir, süt, yoğurt) gibi bebekte alerjik ishale neden olabilir. Bebekte inek sütü alerjisine genellikle vücutta oluşan döküntüler eşlik edebilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde mikrobik ishal çok nadir görülür. Fakat mama ile beslenen bebeklerde son kullanma tarihine dikkat edilse bile, bazı mamalar ambalaj hatası nedeni ile hava alır ve bozuk çıkabilir. Bu mamalar çocukta ishal yapabilir. Bazen annelerin sık yaptığı hatalı davranış olan, bebeğin yarısını içtiği mamayı dışarıda bekletip tekrar bebeğe vermesi de bebekte ishale yol açar. Bebeklerde nadir olarak amipli parazitler ishale neden olabilir. Bu durumda bebeğin tedavi edilmesi gereklidir.

Bebeklerde ishal nasıl tedavi edilir?

Eğer bebekte ishal inek sütü alerjisine bağlı ise anne beslenmesinden ve bebek beslenmesinden inek sütü ve ürünlerini çıkarmak gerekir. Bunun yerine tamamen proteinlerden parçalanmış, amino asitlerden oluşmuş özel mamalar kullanılabilir. Soya ürünlerini kullanmak faydalı olabilir. Fakat bebekte mikrobik ishal söz konusu ise bu durumda bebeğin doktora götürülmesi ve gereken tahlillerin yapılması gereklidir. Genelde bebekte amipli parazitler dışında oluşan ishallerde ilaç kullanılmaz. İshal olan bebeğin beslenmesi sürdürülmelidir. Anne sütü emen bebeğe anne sütü mutlaka verilmeye devam edilmelidir. Bebek mama ile besleniyor ise bebeğin alışık olduğu mama değiştirilmeden verilmelidir. Eğer bebek 6 ayın üzerinde ise beslenmesinde değişiklikler yaparak yani kakayı biraz daha koyulaştıracak besinler (patates, havuç, prinç, muz, şeftali ve elma ağırlıklı besinler) vererek ishali azaltmak mümkün olabilir. Yoğurt ve bol sıvı ile beslenme ishalde oldukça faydalıdır.

İshal olan bebeğin beslenmesi

Bebek ishal olduğunda beslenmesinin normal şekilde devam ettirilmesi gereklidir. Bebeğin beslenmesi kesilmemelidir. Sadece yağı biraz azaltılmış, sıvı kaybına neden olabileceği için şekeri azaltılmış besinler ile beslemek faydalı olur. Bebek ishal olduğunda da alışmış olduğu beslenme dönemlerini atlamamak gerekir. Halk arasında bazı yanlış inanışlar vardır. Örneğin, ishal olan bebeğe kola içirmek gibi, bazı ekstra besinler vermek gibi bu yöntemler doğru değildir. Yumurta, süt bebeğin alerjisi yok ise ishali arttırmaz. Bebek bunlar ile beslenmeye alışmış ise bunları kısıtlamak bebeğe zarar verebilir. İshal olan bebekte önemli olan yağlı besinleri azaltmaktır.

Bebek ishal olduğunda emzirmek doğru mu? 

Anne sütü emen bebek ishal olduğunda da anne sütünü devam etmek gerekir. İshal nedeni ile anne sütünü kesmenin bir anlamı yoktur. Bebekte inek sütü alerjisi nedeni ile ishal olmuş ise annenin beslenmesinin düzenlenmesi gerekir. Annenin beslenmesinden inek sütü ve ürünleri çıkarılmalıdır. İshal olan bebeğin susuz kalmasını önleyecek en önemli yöntem bebeği emzirmek tir. İshal olan bebeğin anne sütü ile beslenmesi ishalde koruyucu etkiye sahiptir.
back to top